Lidí, kteří přemýšlí o tom, co jedí, rok od roku přibývá. Roste obliba kvalitních potravin a prověřených produktů od tuzemských zemědělců či chovatelů. Mnohé pokrmy se však neobejdou bez čerstvých bylinek, které báječně doladí a podtrhnou jejich chuť. Pokud je máte rádi i vy, můžete si je sami vypěstovat. Podkroví jim bude svědčit.
Rozhodnete-li se pustit do domácího pěstování bylinek, budete potřebovat správné vybavení, nadšení a trochu trpělivosti. Základem jsou kvalitní květináče, semínka a vhodná zemina s přídavkem rašeliny. Pokud nejste zkušení zahradníci, můžete si pořídit již předpěstované rostlinky.
Světlo a stín: Co čemu svědčí?
Podkrovní prostory jsou ideální pro teplomilné bylinky, kterým svědčí velký přísun denního světla. Patří mezi ně třeba šalvěj, dobromysl (neboli oregano), mateřídouška, rozmarýn, levandule či meduňka. Tyto rostliny se vyplatí sklízet v pravé poledne, kdy je v nich koncentrováno nejvíce účinných látek.
Máta, kerblík nebo libeček naopak nejvíce prospívají ve stínu či polostínu. Takového prostředí v podkroví snadno dosáhnete využitím zastiňovacích rolet, které vám umožní libovolně regulovat přísun světla a jeho stínění.
Bylinky, stejně jako další květiny, také potřebují dostatečný přísun čerstvého vzduchu, aby vám provoněly obydlí. Je tedy nutné myslet na pravidelné větrání, které má blahodárné účinky i na lidský organismus.
Tisíce chuťových variací
Bylinky váš domov obohatí o zeleň, ale nejvíce je oceníte v čerstvé podobě v kuchyni. Dodají pokrmům nejen barvu, ale i cenné zdraví prospěšné účinky. Můžete je přidat do osvědčených receptů, nebo vyzkoušet nové kombinace. Jedním z nejjednodušších receptů je tradiční salát Caprese v barvách italské vlajky.
Osvěžení i klidný spánek
V horkých letních měsících si můžete připravit osvěžující nápoj s ledem, citronem a lístky máty. V chladnějším počasí zase oceníte čaj z čerstvé meduňky, která snižuje stres a má blahodárné účinky na kvalitu spánku.