Rodinný dům v panonském venkovském stylu

Rubrika: Inspirace pro vaše podkroví 27.12.2015

Rodinný dům v Rakousku byl původně postaven jako stáj na pozemku, kde se dříve nacházelo více budov. Ty byly později v 60. letech zbourány a přízemí stáje se díky rekonstrukci proměnilo v obytný prostor.

2

Pozemek má podélnou dispozici, která je pro tento rakouský region typická. Budova je odsazena od uzavřené zástavby na straně do ulice. Rozděluje tak pozemek na dvě části.

V roce 2009 byl pozemek odkoupen a dům prošel kompletní asanací. Horní podlaží bylo vybudováno v prostoru stávající střechy a vnější zařízení byla kompletně přizpůsobena nové podobě stavby. Asanační práce nezahrnovaly pouze technické úpravy, ale také odstranění všech konstrukčních stavebních zásahů z předchozích let.

Čtvercová okna v přízemí byla nahrazena špaletovými okny v regionálním stylu. Ta jsou součástí nové členěné podoby průčelí stavby podle vzoru panonských obytných domů.

5

Objekt 4byl také přestavěn do původního tvaru, přičemž silné kamenné zdivo v přízemí bylo zachováno, stejně jako původní protáhlý pozemek s podélnou dispozicí.

V přízemí domu se nachází obytný kuchyňský prostor s přímým vstupem na západní terasu a obývací pokoj s otevřeným krbem. Dřevěné schodiště vede do otevřené galerie, která nenásilně navazuje na vzdušnou jídelní zónu.

 

 

 

6

Zajímavým řešením a dominantou interiéru je dvoupodlažní pás oken, která prosvětlují prostor a z obou úrovní umožňují výhled do zahrady. V horním podlaží se nalézá také koupelna a na východ orientovaná ložnice.

8

Nově osazená střešní okna přirozeně a stejnoměrně přivádějí denní světlo do všech místností. Elegantně při tom akcentují konkrétní zóny – vstup na schodiště a galerii. Dispozice interiéru, jež se výrazně odklání od tradičního stavebního fondu, byla projektována v moderním, ale zároveň nadčasovém stylu.

7

Pro materiály, které v interiéru převažují, jsou charakteristické tlumené neutrální barvy. Díky tomu dochází k optickému zvětšení vnitřního prostoru a celek tak působí čistě a harmonicky.

 

Místo Rakousko
Adresa Weiden/See
Architekt Arch DI Stefan Ehrenberger